Veel fabrikanten van aluminium profielen voor gebruik buitenshuis (pergola’s, tuinafsluitingen, poorten, enz.) promoten verschillende keurmerken met betrekking tot de kwaliteit van de aluminium coating. Qualicoat en Qualimarine zijn de twee meest populaire labels in Frankrijk, dus in dit artikel gaan we daar even verder op in…
1. Het QUALICOAT-label
Wat is Qualicoat?
Het is ‘s werelds eerste kwaliteitslabel voor aluminium deklagen. De wereldwijde organisatie (met hoofdkwartier in Zürich, Zwitserland) zet zich in om de kwaliteit van het lakken, verven, en coaten van aluminium en legeringen te controleren. En dat allemaal voor architectonische toepassingen.
QUALICOAT heeft algemene vergunningen verleend aan nationale en internationale verenigingen om deze certificaten uit te geven en ook om gekeurde fabrieken te inspecteren. Deze verenigingen controleren regelmatig (twee keer per jaar) de lakkers en gaan na of zij aan alle eisen van de QUALICOAT-richtlijnen voldoen.
Wat houden de Qualicoat-richtlijnen in?
Het doel is minimumeisen vast te stellen voor verven, processen, en afgewerkte verfproducten. Dit om gepoedercoate producten van hoge kwaliteit te verkrijgen voor architectonische toepassingen, ongeacht de gebruikte coatingmethode.
Wat wordt er gecontroleerd?
Een groot aantal criteria wordt gecontroleerd:
- Uiterlijk: geen krassen die het metaal bereiken, geen overdreven ruwheid, geen uitlopen, geen bellen, geen vlekken, en geen andere mogelijke gebreken die op een afstand van 3 meter zichtbaar zijn.
- Glans: volgens de ISO 2813-norm
- De dikte van de verflaag: volgens de ISO 2360-norm
- Uiterlijk: geen krassen die het metaal bereiken, geen overdreven ruwheid, geen uitlopen, geen bellen, geen vlekken, en geen andere mogelijke gebreken die buiten op een afstand van 5 meter zichtbaar zijn (en 3 meter voor binnen).
- Glans: volgens de ISO 2813-norm
- De dikte van de verflaag: volgens de ISO 2360-norm
- Hechting: droog, nat (= blootgesteld aan kokend water – geen tekenen van afbladdering of blaarvorming na de test)
- Weerstand tegen azijnzoutnevel (corrosie)
- Polymerisatie
- Gedrag na zagen, frezen en boren (geen splinteren of afbladderen van de coating).
- Filiformcorrosiebestendigheid (optie voor Qualicoat Seaside)
Hoe wordt het Qualicoat-label toegekend?
Er vinden 2 inspecties plaats, een aangekondigde en een onaangekondigde, om het volgende te controleren:
- de grondstoffen
- de laboratoriuminrichting
- het productieproces en de uitrusting
- de voorbereidende behandeling
- de afgewerkte producten
De erkende lakker moet ook minstens twee keer per jaar worden geïnspecteerd. Als het resultaat van de inspectie positief is, wordt de vergunning verlengd.
En wat is die SEASIDE-vermelding?
Het Qualicoat “Seaside” label getuigt van de kwaliteit van het poedercoatingproces (juiste dikte van de laklaag, goede hechting, maar ook mechanische weerstand, enz.) De “Seaside” vermelding toont aan dat er een verbeterde voorbehandeling is gebruikt met een minimaal aanvalspercentage van 2,0g/m2.
2. Het QUALIMARINE-label
Wat is Qualimarine?
Op dezelfde manier als het Qualicoat-label, is Qualimarine ook gecertificeerd door het Franse ADAL (Association pour le Développement de l’Aluminium Anodisé ou Laqué – een certificeringsorgaan dat ISO 17065 geaccrediteerd is door COFRAC). Maar in tegenstelling tot Qualicoat, dat ook een internationaal label is, wordt Qualimarine eerder gebruikt in Frankrijk.
Dit doet niets af aan de kwaliteit van het keurmerk: Het is zelfs het meest veeleisende keurmerk op de markt en garandeert de kwaliteitscontrole van gelakte aluminium onderdelen.
Wat houden de Qualimarine-richtlijnen in?
Volgens Adal, “legt de QUALIMARINE-certificatienorm eisen op voor gepoedercoate aluminium onderdelen over de hele kwaliteitsketen: van het behandelde metaal tot het onderhoud van het eindproduct. De 2-jaarlijkse inspecties zijn onaangekondigd.
Wat wordt er gecontroleerd?
De voornaamste gecontroleerde kenmerken zijn:
- De kwaliteit van de legeringen (samenstelling, traceerbaarheid, soorten legeringen, versterkte kwaliteitscontrole)
- De dikte van de conversielaag (kwaliteit van de oppervlaktebehandeling),
- De kwaliteit van de actieve baden en spoelingen,
- De kwaliteit van het afbeitsen door het aanvalspercentage te meten,
- De dikte van de coating,
- De hechting en de mechanische sterkte van de coating,
- Het goed uitharden van de lak,
- De weerstand van het gelakte product tegen azijnzoutnevel,
- De kwaliteit van de corrosiebestendigheid, met inbegrip van filiformcorrosie,
- UV-bestendigheid en weerstand tegen blootstelling aan de buitenlucht (kleur en glans).
- Hechting: droog, nat, of blootgesteld aan kokend water (geen tekenen van afbladdering of blaarvorming na de test)
- Weerstand tegen vervorming (in geval van schokken en buigen)
- Uiterlijk (op een afstand van 3m)
3. Conclusie
Deze gelijkwaardige labels certificeren dus de kwaliteit en de duurzaamheid van de laklaag van de aluminium profielen die u koopt, en de bestendigheid ervan tegen extreme atmosferen (b.v. aan de kust). Zorg er dus voor dat de producten die u kiest minstens één van deze twee keurmerken hebben!