Uw besluit staat vast, u hebt besloten uw terras in te richten met composietplanken. De kleur is gekozen, maar u weet nog niet op welke manier u de planken gaat leggen. En die stap bezorgt u hoofdpijn. In dit artikel vindt u de verschillende soorten installaties die te uwer beschikking staan… Kwestie van inspiratie!
Enkele tips voor u begint…
Afhankelijk van het soort installatie waar u voor kiest, kan er wat overschot van afgezaagde planken overblijven. Houd daarom bij uw bestelling rekening met een marge van ongeveer 5% extra planken voor een installatie waarbij u stukken plank verliest. Of tussen 15 en 20% extra marge voor plaatsmethodes die veel (machinale) bewerking vereisen.
De manier waarop u uw planken legt, zal bepalend zijn voor de draagbalken. Als u eenmaal besloten hebt welke installatie u gaat kiezen, aarzel dan niet om een schema van uw project te tekenen op schaal. Zo kunt u uw draagbalken goed inplannen, maar vergeet vooral niet de installatie-aanbevelingen van de fabrikant nauwgezet te volgen.
Houtcomposiet is een materiaal dat uitzet, zowel in de lengte als in de breedte. Daarom is het van essentieel belang de uitzettingsafstanden tussen de planken en de muren te respecteren. Zowel in de breedte als in de lengte.
De vingerlassen (kruising van planken in de lengte) vereisen een dubbele draagbalk en dus een dubbele clipping, zodat de uiteinden van elke plank goed ondersteund zijn.
Techniek 1: Verspringende installatie met overschotjes van planken
Dit is een soort plaatsing van de planken op zo’n manier dat de voegen/vingerlassen willekeurig gerangschikt zijn.
Hierdoor kunt u het aantal planken die u moet verzagen beperken.
Techniek 2: Trapsgewijze plaatsing met steenvoegen
Bij het leggen van verspringende terrasplanken met steenvoegen, worden de voegen steeds om de tweede rij geplaatst. Dit wordt gedaan zodat er slechts 2 voeglijnen zijn over de breedte van het terras. Om een proper en symmetrisch uiterlijk te krijgen, moeten de planken op precies dezelfde afmetingen gezaagd worden.
Tip: Leg de eerste plank, zaag dan de tweede doormidden en wissel af met een volle plank, een doormidden gezaagde plank, enz. Ga dan verder met de tweede rij planken met allemaal planken van dezelfde lengte.
Techniek 3: Rechte plaatsing
Heel eenvoudig als u een terras hebt met een breedte kleiner dan of gelijk aan de lengte van de planken! Een rechte plaatsing van composiet planken bestaat uit het leggen van alle planken zonder zaagsneden. Efficiënt en snel.
Techniek 4: Lay-out met uitgelijnde voegen
Deze techniek bestaat erin alle planken op hetzelfde niveau te leggen. Dit wordt gedaan om één voeglijn over de hele breedte van het terras te hebben.
Tip: om de eentonigheid van deze techniek te doorbreken, kunt u afwisselen met een paar plankjes met een andere afwerking of kleur.
Techniek 5: Plaatsing met visgraat(patroon)
Geïnspireerd door de plaatsing van binnenparket, biedt de plaatsing van planken met een visgraatpatroon een bijzonder esthetisch resultaat. Het geeft ook veel karakter aan de installatie. Hoewel dit wordt vergemakkelijkt door de rechte zaagsnede van de planken, is het nog steeds nodig om de lengte van de composiet terrasplanken perfect af te meten.
Techniek 6 : 45° diagonale plaatsing
Dit is ook een soort installatie die een vleugje originaliteit geeft aan een eenvoudig terras. Het vereist echter wel precisie bij het verzagen van de hoeken op de kruispunten van het terras. Het kan met verschillende technieken gecombineerd worden. Bijvoorbeeld met een verspringende plaatsing met een overschotjes van afgezaagde planken of met steenvoegen als de diagonaal langer is dan de lengte van de planken.
Techniek 7 : Plaatsing met een Hongaarse punt
Heel technisch, maar even esthetisch: de plaatsing van composiet planken in een Hongaarse punt. Het bestaat uit het loodrecht leggen van de planken, met kruisingen gezaagd op een hoek van 45°. Geometrisch gezien gaat het goed samen met een verspringende indeling van de planken met steenvoegen aan elke kant.
Een kleine esthetische optie bij de plaatsing met een Hongaarse punt… De toevoeging van een scheidingsstrook bij de voegen maakt het perfect terras af. Deze techniek vereist wel 4 draagbalken: 2 onder het diagonale blad, + 1 aan elke kant, om de kruisingen van de planken te ondersteunen.
Conclusies
U hoeft nu alleen nog maar te beslissen welk soort plaatsing uw composiet terrasbouwproject het beste tot zijn recht zal doen komen,… en tegelijk haalbaar blijft voor de doe-het-zelver in u! Als u geïnteresseerd bent in één van deze projecten, maar niet zeker bent dat u sommige van deze meer gespecialiseerde technieken zelf kunt uitvoeren, neem dan contact op met onze installatiepartners:
Foto credits: Alpaje, Design Jardins, Clodécor, Océwood Nouvelle Calédonie, Olivier Dubois.
Composietplanken voor Océwood® terrassen
Creëer een duurzaam, esthetisch en gemakkelijk te onderhouden (zwembad)terras met Océwood® composietplanken! Ze worden in Frankrijk gemaakt, zijn ook ecologisch ontworpen en zijn milieuvriendelijker. Ontdek alle kleuren hieronder:
Bekijk de collectieBELANGRIJK: Welk soort product of welk merk van terrasplanken u ook kiest, het is van essentieel belang dat u altijd de aanbevelingen en de installatievoorschriften van de fabrikant volgt. Dit is het enige document dat geldig is voor de toepassing van uw waarborg. De fabrikant van uw buiteninrichting (OCEPLAST of andere) kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden op basis van dit artikel.